Overdenking december 2019-januari 2020

Hoe zal ik U ontvangen?
Na de laatste zondag van het kerkelijk jaar, de weken voor Kerst is het Advent. We zijn deze weken vaak zo druk met Sinterklaas enz., kadootjes, uitjes enz. Maar Advent is juist bedoeld een tijd van inkeer, stilte en ernst te zijn. Dat staat bijna haaks op de tijdsgeest van deze weken. En toch….voordat we uitbundig het Kerstfeest vieren (inclusief kleurige kerstballen en een kerstdiner) is het goed om je in stilte te bezinnen op het komen van Christus.
Ik weet het, ook zelf ervaar ik het zo, er is veel wat deze weken je aandacht vraagt, maar ik wil proberen bewust vorm te geven aan die stilte en inkeer. Doet u mee? Laten we ons samen en persoonlijk afvragen hoeveel ruimte er is in ons leven voor de Zoon van God, die om ons mensen onder ons is komen wonen.
Bij Advent hoort voor mij Lied 441 uit het Liedboek, wat we graag en dikwijls zingen in de Adventstijd.

Hoe zal ik U ontvangen,
Wat wordt mijn eerste groet?
U, ieders hartsverlangen,
Vervult ook mij met gloed!


Het begint met ‘hoe zal ik U ontvangen?’.
Dat is toch een gebed.
Het is een gebed tot Christus.
‘Jezus, hoe zal ik u ontvangen?’
Maar als je iemand wilt ontvangen, moet er wel ruimte zijn, toch.
En vraag ik me dan af, ben ik gastvrij?
Is er ruimte voor Christus.
Wil ik hem hartelijk ontvangen?

Nu klopt Jezus niet aan om als Gast éven tijdelijk bij je binnen te komen.
Met Kerst komen er misschien gasten bij u langs. Familie of vrienden, kinderen en kleinkinderen. Je bent blij als ze komen, ontvangt ze hartelijk, je hebt een gezellige dag/dagen samen. Maar het is goed als ze weer vertrekken en je je eigen gang weer een beetje kunt gaan.

Maar Christus klopt aan, niet als een Gast voor even, maar Hij wil als het ware in je wonen, blijvend ontvangen worden. Gewoon, omdat je Hem nodig hebt. Als je Jezus ontvangt in je huis, verandert binnen van alles. Elke kamer van je leven wordt door zijn aanwezigheid aangeraakt. Het licht van zijn aanwezigheid schijnt in je donker en neemt dat donker weg.
Wil ik dat? Vind ik dat wel echt nodig? Dat zijn Adventsvragen. Niet zo gemakkelijk misschien. Wel heilzaam. Om biddend te zoeken naar een antwoord.

- -Christus, hoe zal ik U ontvangen? Leer me die vraag van binnenuit te stellen. Open de deuren van mijn leven. Geef dat ik U als Heiland binnenlaat in mijn huis. Bewaar me ervoor dat ik de voordeur weer dichtgooi. Of U na een paar dagen weer uitzwaai. Here Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij. Amen.'
terug

Agenda

Bekijk de volledige agenda hier.

Komende diensten
  • 26 juli: Online dienst

  • 2 augustus: Kerkdienst S'brug
  • 9 augustus: Kerkdienst S'brug
  • 16 augustus: Kerkdienst S'brug
  • 23 augustus: Kerkdienst S'brug

Volg ons!

Facebook | YouTube