Laatste overdenking van ds. Vriend Laatste overdenking van ds. Vriend
Ons nieuwe adres heet niet J. Veldstraweg 43. Maar ik ga het bordje wel bewaren, want loslaten is niet mijn grootste talent. Dat bleek al hieruit dat ik ooit op de basisschool met een klasgenoot, Marc Zwier, een weddenschap heb afgesloten. De eerste die zou verhuizen uit ons dorp vandaan, zou een taart moeten geven aan de ander. We vonden het allebei ondenkbaar dat we ooit zouden verhuizen. En toch ben ik diverse keren verhuisd. Hopelijk leest hij dit niet, anders komt hij (terecht) z’n taart opeisen en opeten…
En nu gaat het dus weer gebeuren; verhuizen. Wat neem ik dan mee? Wat er op het naambordje staat; dat ik hier welkom was. En dat is mooi om mee te nemen. Ik neem ook ervaring mee; ik heb hier veel geleerd. Veel kunnen en mogen doen. Bij leren hoort ook fouten maken, tekort schieten. Dat zat er ook bij. Ik hoop dat jullie me dat vergeven willen en anders hoor ik het graag, dan kan ik misschien nog wat goedmaken.
Maar er is veel wat natuurlijk niet mee kan. Ik heb nog steeds een fontein van ideeën wat ik zou kunnen doen in onze gemeente. Dat zal in Workum misschien een andere fontein worden, maar toch… Het blijft loslaten.
Er zijn mensen die zeggen dat ze begrijpen dat ik naar een grotere gemeente ga. Alsof dat “beter” zou zijn. Maar zo werkt dat natuurlijk niet. Is een grotere gemeente een betere gemeente? Je kunt het vergelijken met je woonplaats. Is Joure beter om te wonen dan Scharsterbrug of Ouwsterhaule omdat het groter is? Zo werkt dat toch ook niet? Het gaat er toch om dat je thuis bent, je welkom voelt en goede buren hebt? In de gemeente van Jezus Christus gaat het precies zo. Getallen zijn minder belangrijk, waar het om gaat is dat je thuis bent bij de Vader, dat je welkom bent bij Hem en dat je een naaste bent voor de mensen om je heen. Een gemeente die luistert naar God en doet wat Hij zegt; dat is waar het om gaat.
Ik ben straks een ‘verre Vriend’. Dat is nu eenmaal zo. Dan is het goed om te weten dat jullie goede buren hebben. Naasten voor elkaar zijn. Per slot van rekening zijn jullie gemeente van onze Heer Jezus Christus; Hij is het die ons leven draagt!