Overdenking juli-augustus-september 2019 Overdenking juli-augustus-september 2019
Beste lezers het zal u niet ontgaan zijn, het is vakantietijd! Enkele overduidelijke tekenen markeren het begin van deze fraaie en uitbundige tijd. Die tekenen zijn voor iedereen zichtbaar en maken ons veelal blij; het tevoorschijn komen van caravans geparkeerd bij de huizen van de trotse caravan bezitters, de rustiger geworden fietspaden nu de geslaagde eindexamenkandidaten niet meer naar school hoeven te fietsen, de acties bij veel drogisterijen om heel voordelig zonnebrand te kopen, het zal niemand ontgaan; het is zomer!
Toch als je verder kijkt zie je ook aan veel andere tekenen die misschien niet zo voor de hand liggend zijn dat het tijd is voor vakantie. Wellicht de chaos bij veel mensen thuis in voorbereiding op de vakantie, de geïrriteerde collega’s aan wie je kunt merken dat ze het werk even niet meer kunnen opbrengen; de laatste schoolweken voor de naar schoolgaande kinderen die ze met moeite volbrengen omdat het ‘niet meer wil’. Eigenlijk zijn veel mensen toe aan vakantie en rust.
Hoe iedereen een vakantie invult is heel afhankelijk van de omstandigheden waarin we ons bevinden. Niet iedereen kan het bekostigen om ver weg te gaan met vakantie, niet iedereen kan weg gaan wegens beperkingen en misschien betekent voor de een vakantie een heel actieve periode van klussen thuis of juist een ‘doe-vakantie’ terwijl voor iemand anders vakantie een zonvakantie kan zijn waarbij je juist helemaal niks hoeft te doen.
We kunnen dit niet voor anderen invullen en we kunnen ons ook niet altijd voorstellen waarom mensen doen wat ze doen. Wel kunnen we proberen om begrip op te brengen voor eenieder door een beetje stil in ons zelf te worden zodat we de ander beter horen. Vakantie betekent ook rust en rust in jezelf kun je ook hebben te midden van drukte. Vakantietijd is juist een heel goede tijd om daarmee te oefenen. Het is waardevol om naar elkaar te luisteren en om je vooral ook goed te richten op de woorden die juist niet worden uitgesproken maar die een beroep doen niet op je mond om te spreken of op je oren om te horen wat jij wilt horen, maar juist op je hart en op je fijngevoeligheid.
En als we een beetje verder kijken dan de vakantietijd dan kunnen we zien dat de tekenen van de wederkomst van Jezus Christus er ook zijn. Als je daar graag opmerkzaam voor wilt zijn dan zal God je daar zeker bij helpen. Hij deelt heel graag uit van zijn liefde en zijn genade. Hij heeft ons alles gegeven; Zijn Zoon, Zijn Geest, Zijn vergeving, Zijn liefde en Zijn trouw en eindeloos veel meer. En God geeft dat aan iedereen; Jezus hoefde het niet met iedereen eens te zijn om aardig te zijn.
Dat is een uitgangspunt waar wij ook in deze tijd best rekening mee kunnen houden. Als je geïrriteerd bent door mensen om je heen, thuis op vakantie of op je werk of school probeer dan eens om nog steeds vriendelijk te blijven. Het doet jezelf goed en uiteindelijk de ander ook.
Zo zie ik in mijn werk geregeld mensen die ruzie met elkaar maken; waar heeft iemand de paspoorten gelaten; waarom heeft iemand iets niet of juist wel ingepakt; waarom zit dat in de koffer en niet in de handbagage… en toch gaat iedereen altijd weer samen als een eenheid van boord; want de liefde, die overwint!
Ik wens iedereen een heel goede zomervakantie toe vol van rust en vrede en Gods zegen!